суботу, 27 жовтня 2012 р.

БУДЬМО ГІДНИМИ! ГОЛОСУЙМО ЗА ПОЛІТИКІВ! ДАМО ВІДСІЧ ПРОЙДИСВІТАМ!


«Немає нічого кориснішого за добре ім'я, і ніщо не створює його так міцно, як гідність».
Люк де Вовенарг, франц. філософ, мораліст і письменник (1715-1747)

Добігає завершення виборча кампанія. Як це не прикро визнавати, її хід є далеким до демократичних стандартів.   Що ж таке демократичні стандарти? Насамперед, це боротьба ідей і виборчих програм з проведенням дискусії між опонентами. По-друге, відсутність банального «заохочення» виборця шляхом надання тієї чи іншої допомоги саме у передвиборчий період. При цьому кандидати у депутати, які мають можливість залучити адміністративний ресурс, використовують його без найменших докорів сумління. Звісно, більшість керівників колективів йдуть на зустріч і лише одиниці мають сумління відмовитися від участі у ганебних і протизаконних діях.  Додало «перцю» виборам оббріхування один одного, використання висмоктаної з пальця інформації. Крім того, на нашому 95 виборчому окрузі було чимало технічних кандидатів, що було видно неозброєним оком. Думаю, що читач погодиться зі мною і в тому, що сам процес формування виборчих комісій був далекий до цивілізованих підходів.

Разом з тим, більш зорганізованою стала громадськість. Свідченням цього є підписання Угоди «Про забезпечення дотримання законних прав громадян  України на вільне волевиявлення та здійснення дієвих заходів із запобігання можливим фальсифікаціям на виборах до Верховної Ради України по одномандатному виборчому округу № 95» та створення Координаційної Ради.
ЇЇ засновники та учасники у своїй більшості намагалися внести конструктив  у виборчий процес.  Не все вдалося. І це є правдою. Проте, очевидним є й те, що отриманий досвід спілкування, координації дій посилить потенції громади у післявиборчий період. І першочерговим тут є завдання з виховання відповідального громадянина, людини, здатної поважати себе. Громадські активісти у своїй більшості готові до такої непростої роботи. І це окрилює значно більше, ніж реалії життя з намаганнями певних недалекоглядних осіб знову усіх поставити у стійло.  Авжеж, – вони «господарі землі», їм усі щось винні,  на них мають працювати, щоб отримати копійчину.
Як би не закінчилися ці вибори, Україна буде. Наскільки успішною, залежатиме, як і завжди, від самих нас. День виборів 28 жовтня варто не змарнувати. Тож прийдіть на виборчі дільниці, проголосуйте розумом і сумлінням. Ви маєте розібратися, де були добрі моральні вчинки, а де просто подачки з «барського плеча» за наші з вами сплачені податки чи несумлінним шляхом зароблені гроші.
«Ми маємо усвідомлювати, що добро є повноцінним тоді, коли, роблячи його, особа справді переймається реальними турботами, стражданнями й радощами своїх ближніх. Коли людиною, яка його творить, рухає не абстрактна ідея добра, не гола свідомість обов'язку, а живі почуття любові, жалю, симпатії, безкорислива радість спілкування. Коли людина, забувши про те, що мусить творити добро, залишається доброю». Наведені вище слова  належать українському філософу В. Малахову.
Яким має бути депутат, вибраний народом представник? В котрий раз, про це чудово сказав владика Любомир Гузар:« Це в першу чергу повинна бути людина розвинута й думаюча, яка докладає усі свої таланти і зусилля, щоби послужити ближнім. Політик не вибирає цього шляху, щоби збагатитися, аби міг робити що йому подобається, щоби його прославляли. Ні. Політик – це людина, яка свідомо хоче всю свою духовну силу посвятити на користь інших, на загальне благо. Якщо він цього не хоче або не старається сповнити, то годі про нього говорити як про політика. Тоді він такий собі наймит, навіть негідний наймит. Політика – це одна з найвищих форм служіння. Бо людина цілковито віддає своє життя задля добра інших. Це дуже шляхетне покликання, шляхетне завдання». Правда ж, чудові слова. Переконаний, що так мислить цивілізований світ. Давайте спільно будувати його.
Як би не закінчилися ці вибори, Україна буде. Наскільки успішною, залежатиме, як і завжди, від самих нас. День виборів 28 жовтня варто не змарнувати. Тож прийдіть на виборчі дільниці, проголосуйте розумом і сумлінням. Ви маєте розібратися, де були добрі моральні вчинки, а де просто подачки з «барського плеча» за наші з вами сплачені податки чи несумлінним шляхом зароблені гроші.
Допоможе нам у цьому людська гідність. За вікіпедією «гідність – це поняття моральної свідомості, яка виражає уявлення про цінність всякої людини як моральної особистості, а також категорія етики, яка означає особливе моральне ставлення людини до самої себе і ставлення до неї з боку суспільства, в якому визнається цінність особистості».
Голова СОГ «Демократична Київщина»,
голова Координаційної Ради ІГОР НАЙДА.
P.S. Відповідей на звернення від Координаційної Ради до Центрального виборчого штабу Партії Регіонів з приводу недовіри до голови окружної виборчої комісії № 95 за результатами жеребкування при формуванні дільничних виборчих комісій та відділу освіти Ірпінської міської ради на предмет договорів страхування школярів від Ю. Цікаленка на час друку цього номеру часопису «Демократична Київщина» Координаційна Рада не одержала.

Немає коментарів:

Дописати коментар