понеділок, 8 жовтня 2012 р.

Більшість Координаційної Ради обурена діями голови окружної виборчої комісії округу № 95


Упродовж двох останніх тижнів відбулося три засідання Координаційної Ради підписантів Угоди «Про забезпечення дотримання законних прав громадян  України на вільне волевиявлення та здійснення дієвих заходів із запобігання можливим фальсифікаціям на виборах до Верховної Ради України по одномандатному виборчому округу № 95».

Два з них проводилися планово, одне – позапланове. Найбільша увага була прикута до жеребкування  в окружній виборчій комісії 95 виборчого округу, яке відбулося 20 вересня. Переважною більшістю членів Координаційної Ради на підставі даних, озвучених присутніми під час жеребкування, та переглянутих відеоматеріалів констатовано, що допущено грубі порушення норм Конституції України і чинного виборчого законодавства під час проведення жеребкування при формуванні дільничних виборчих комісій у 95 виборчому окрузі.

Серед фактів, які свідчать про вищезазначене, було наголошено на такі:

·         введення в оману членів ОВК щодо часу проведення жеребкування. Так, членам ОВК від опозиційних партій повідомили, що жеребкування буде проходити 21 вересня;

·         перешкоджання у можливості бути присутнім на жеребкуванні суб’єктам виборчого процесу за допомогою осіб спортивної зовнішності;

·         присутність на жеребкуванні осіб, які не є суб’єктами виборчого процесу;

·         кандидатам у депутати, їх представникам та членам ОВК не було надано для огляду жеребки;                             

·         проведення жеребкування у приміщенні, що не відповідає нормам,  визначеним постановою ЦВК, що також робило неможливим спостереження за процесом жеребкування.

У результаті обговорення переважною більшістю голосів було прийнято Звернення Координаційної Ради до керівництва Центрального виборчого  штабу Партії Регіонів, в якому зазначено: «Ми, члени Координаційної Ради, підтримуючи заяви Президента України Януковича В.Ф. та чільних керівників Партії Регіонів щодо дотримання норм Конституції України і чинного законодавства усіма суб’єктами виборчих перегонів до Верховної Ради України 2012 року, змушені визнати неспроможність голови окружної комісії, представника Партії Регіонів,  Новошицького А.В. організувати належним чином роботу комісії і звертаємося до керівництва Виборчого штабу ПР з вимогою відкликати його з посади голови окружної виборчої комісії округу № 95».

 

Серед інших питань, які розглядалися, варто відзначити наступні:

-        про укладання питань до кандидатів у народні депутати на предмет спроможності бути представником громади мешканців 95-го виборчого округу у Парламенті з наступною публікацією наданих відповідей у ЗМІ;

-        про поєднання зусиль кандидатів у народні депутати та громадських організацій, спрямованих на забезпечення вільного волевиявлення виборців 95 виборчого округу 28.10. 2012 р.;

-        про донесення до виборців інформації щодо порушень виборчого законодавства суб’єктами виборчої компанії;

-        про проведення соціологічного опитування.

 

По кожному з них були прийняті позитивні рішення. Створено штаб, який координуватиме роботу усіх зацікавлених сторін з дотримання виборчого законодавства у день проведення виборів. Рекомендовано кандидатам у депутати, членам Координаційної Ради надавати до Секретаріату Координаційної Ради протоколи порушень, виявлених під час виборчого процесу, для оперативного донесення інформації до виборців і прийняття відповідних рішень Координаційною Радою. Вирішено сформулювати запитання до кандидатів у депутати з наступним опублікуванням відповідей у часописі «Демократична Київщина». Оприлюднення результатів професійно проведеного соціологічного опитування має стати, у свою чергу, перепоною псевдо-соціологічним фірмам та неіснуючим дослідженням, що вже з’являються у нашому окрузі.

Дискусії розгорілися навколо пропозиції кандидата у депутати П. Мельника у відповідь на звернення Координаційної Ради до усіх кандидатів у депутати щодо надання своєї квоти членів дільничних виборчих комісій 95-го виборчого округу громадським організаціям, які діють на теренах округу. Він єдиний з кандидатів запропонував 10 місць для подання кандидатур громадськості до дільничних виборчих комісій, що знаходяться у м. Ірпені. Більшість підтримала пропозицію П. Мельника, хоча деякі члені Координаційної Ради наголошували на тому, що їх представники просто не захочуть бути висуванцями від цієї особи, члени команди якої, на їх погляд, вчиняють аморальні дії  під час виборчої компанії.

Ще більш гарячим був розгляд пропозиції про виключення П. Мельника  зі складу Координаційної Ради. Погляди деяких членів Координаційної Ради були кардинально протилежними. Більшість схилилася до думки, суть якої полягає у необхідності продовження відкритого діалогу, прозорості прийняття рішень, донесення до кожного з кандидатів, який здійснює або збирається чинити неправомірні дії, інформації про готовність громадськості захистити права виборця і незворотність покарання будь-кого, хто буде порушувати виборчий закон.    

Чергові засідання Координаційної Ради засвідчили, що хоч вони і проходять з емоційним запалом, проте відбуваються відповідно до Положення про Координаційну Раду і кожен із присутніх вислуховує думку опонента, має право висловити свою позицію, тим самим – вплинути на прийняття рішень Координаційної Ради.

Голова Координаційної Ради Ігор Найда

Немає коментарів:

Дописати коментар