середу, 12 вересня 2012 р.

КРОК ДО ЧЕСНИХ і ПРОЗОРИХ ЗМАГАНЬ

Ініціатива Спілки об’єднань громадян «Демократична Київщина» (Голова – Ігор Найда) з проведення виборчих перегонів у виборчому окрузі № 95 на засадах Конституції, чинного законодавства України та міжнародних зобов'язань щодо дотримання європейських демократичних стандартів ведення виборчої кампанії набула реальних обрисів.

4 вересня в Ірпінському історико-краєзнавчому музеї учасниками виборів до Верховної Ради України було підписано Угоду про забезпечення законних прав громадян України на вільне волевиявлення та здійснення дієвих заходів із запобігання можливим фальсифікаціям на виборах до Верховної Ради України по одномандатному виборчому округу № 95.

Угоду підписали кандидати у депутати та їх довірені особи:
ü  Й. Андруліс – довірена особа кандидата у депутати П.Мельника (Партія Регіонів)
ü  Д. Войцех – кандидат у депутати (самовисування, позапартійний);
ü  Є. Жовтяк – кандидат у депутати (Політична партія Українська платформа "СОБОР");
ü  О. Золотарьов – довірена особа О. Юракова (Політична партія «УДАР»)
ü  Л. Танцюра – кандидат у депутати (самовисування, член Політичної партії «УДАР»)
ü  Ю. Цікаленко – кандидат у депутати (самовисування, член Партії Регіонів)
ü  Р. Шпитальний – кандидат у депутати (с самовисування, член Української Народної Партії), а також
Ігор Найда – Голова СОГ «Демократична Київщина», як ініціатор підписання Угоди  
У вступному слові він зазначив важливість для України проведення чесних і прозорих виборів, наголосивши на необхідність легітимізації влади. «Дякую за підтримку нашої ініціативи. Будь-яка влада не зможе здійснити ефективні перетворення за умов недовіри до неї, що ми спостерігаємо на сьогодні. Завдяки усім кандидатам у депутати, представникам громадських організацій та ЗМІ, які підписали Угоду і долучаться до неї у найближчі дні, ми можемо посіяти перші паростки довіри, – сказав Ігор Найда і додав: – І ми маємо реальні шанси мінімізувати незаконні дії, що мали місце під час останніх виборів до органів місцевого самоврядування, тим самим наочно продемонструвати вірність принципам демократичного суспільства. Вибори мають і можуть стати з нашою допомогою звичним явищем, реальним змаганням ідей, а не тотальним протистоянням і якимось незрозумілим для громадян нашестям. Сьогодні ми зробили один із кроків на цьому шляху. Користь з цього буде не тільки для нас, а й для прийдешніх поколінь. У цьому суб’єктам виборів готові сприяти громадські утворення та ЗМІ, які також долучаються до її підписання». 
На даний час Угоду підтримали низка громадських організацій та ЗМІ, зокрема ВГО «Нові обличчя» (Голова – Володимир Карплюк), БФ «Фонд громади Приірпіння (Директор – А. Попсуй), ГО «Народна Рада Приірпіння» (Голова – О. Редич), часопис «Західне передмістя Києва» (Головний редактор – Л. Степанушко), суспільно-політичне видання Приірпіння «Пульсар» (Головний редактор – Ю.Бережко-Камінська).
Підписанти Угоди внесли деякі правки до неї, які були остаточно затверджені в останній редакції на першому засіданні утвореної відповідно до прийнятої Угоди Координаційної Ради,  що відбулося 8 вересня 2012 р.
На другому засіданні Координаційної Ради Сторони Угоди прийняли за основу Положення про роботу Координаційної Ради та три Звернення.
У першому Координаційна Рада звернулася до кандидатів у депутати по мажоритарному виборчому округу № 95 з пропозицією надати квоти на включення своїх висуванців у дільничні виборчі комісії представникам громадських утворень, що діють на теренах округу, зокрема тим, що підписали Угоду.
Друге та третє Звернення спрямовані до окружної виборчої комісії і стосуються питань прозорості її діяльності (попереднього оприлюднення і доведення до кандидатів у депутати інформації про засідання комісії; оприлюднення детальної інформації про членів окружної виборчої комісії) та сприяння організації зустрічей виборців з кандидатами. Наступне засідання Координаційної Ради відбудеться 19 вересня.
    Кандидати у депутати, громадські організації та ЗМІ, котрі готові долучитися до підписання Угоди, можуть це зробити, завітавши до Ірпінського історико-краєзнавчого музею.

Немає коментарів:

Дописати коментар