неділю, 10 листопада 2013 р.

ФОНД ГРОМАДИ ПРИІРПІННЯ: «МИСЛИМО СТРАТЕГІЧНО!»


А. ПОПСУЙ
Останні чотири роки у нашому регіоні працює Благодійний фонд «Фонд громади Приірпіння» – організація, яка на засадах благодійності та соціального партнерства підтримує актуальні для громади ініціативи, підвищуючи її спроможність та мобілізуючи ресурси. Прозорість та підзвітність діяльності Фонду забезпечують незалежні органи управління: Наглядова рада та Правління Фонду, до складу яких входять представники громади.

 

У жовтні було проведено низку важливих організаційних заходів, покликаних оптимізувати роботу БФ «Фонд громади Приірпіння». По-перше, 18 жовтня пройшла його звітно-виборча конференція, на якій відбулася ротація членів Правління та Наглядової ради. По-друге, 24-25 жовтня члени Фонду долучилися до розробки першої стратегії діяльності організації на наступні три роки.



Здавалося б, навіщо мати написану на папері стратегію? Дуже часто засновники та керівники організації тримають подібні плани розвитку у себе в голові. Іноді керівник приймає рішення на основі інтуїції. Проте для реальних перетворень та справжнього соціального впливу Фонду важливо погодити бачення загальної стратегії між засновниками та всіма членами організації. Наявність стратегії розставляє пріоритети у розвитку і ефективному функціонуванні.

 

Протягом двох днів члени Фонду разом із професійним експертом в сфері стратегічного планування, президентом Волинського ресурсного центру Василем Кашевським активно працювали над розробкою перспективного документу. Було проаналізовано слабкі та сильні сторони діяльності фонду, розглянуто ті послуги, які надає фонд, з точки зору ефективності і на основі цього визначено пріоритетні напрями на найближчі три роки. Такими стали: залучення до благодійності широкого кола мешканців громади, забезпечення ефективного поінформування мешканців громади про діяльність Фонду, активізація бізнесу та об‘єднання його представників навколо розвитку громади Приірпіння, а також поглиблення внутрішнього розвитку організації.

 

БФ «Фонд громади Приірпіння» щороку якісно покращує свою роботу. За три роки діяльності у форматі «фонда громади» ми здійснили майже сотню проектів, більше 15 програм, залучити до сфери благодійності більше мільйона гривень! Наразі ми стоїмо на порозі нових зрушень, які треба ретельно спланувати.

Нещодавно нам вдалося виграти ваучер на створення стратегічного плану для організації і за два дні продуктивної спільної роботи зробити неймовірне. Тож тепер маємо абсолютно чіткий план співпраці з бізнесом, широкого залучення населення, створення громадського комунікативного майданчика. А найголовніше - вироблено спільне бачення майбутнього, мінімум на два роки. Проте найбільшою цінністю Фонду є не програми, проекти чи бюджети, а люди, що об’єдналися навколо спільної ідеї розвитку благодійності в Приірпінні та розвитку регіону загалом! Це люди, яких поважають, знають, яким довіряють. Ми пишаємося цією єдністю. Тренінг та консультації задля створення стратегічного плану для БФ «Фонд громади Приірпіння» здійснюється за фінансування «SIDA» та Громадської організації «Ініціативний центр сприяння активності та розвитку громадського почину «Єднання»”, - зазначає Анастасія Попсуй, директор БФ «Фонд громади Приірпіння»

 

Василь Кашевський, президент Волинського ресурсного центру: «Упродовж останніх 10 років я працюю консультантом з розробки стратегічних планів для неприбуткових організацій та територіальних громад (міст, районів, областей України). Допомагав у створенні понад 50 стратегій різного рівня і за різними методиками. Тому є з чим порівняти свої враження від розробки стратегічного плану БФ «Фонд громади Приірпіння». Без перебільшення можу сказати, що ця організація є одним з лідерів за динамікою розвитку серед усіх фондів громад України.  Робота над стратегією була для мене дуже комфортною з кількох причин: 

·        багато членів організації та прихильників зібралися для спільного  обговорення важливого документу, що свідчить - ідеї Фонду не залишають байдужими мешканців краю;

·        високий професійний рівень учасників та якість дискусії допомогли за короткий час окреслити ключові елементи стратегічного плану;

·        готовність усіх небайдужих взяти на себе відповідальність із впровадження окремих елементів стратегії дозволяє прогнозувати досяжність запланованих заходів.

Я впевнений, що спільні дії команди Фонду забезпечать ефективну мобілізацію ресурсів для виконання потреб громади регіону. Але найголовніший результат від впровадження цієї стратегії, який можна буде побачити вже через 2-3 роки – це нова якість людського капіталу регіону, що стане невидимим, але дуже вагомим чинником розвитку Приірпіння».


Окрім роботи за новими напрямками Фонд продовжуватиме втілювати ті програми, які вже довели свою ефективність: бал благодійництва (Культурний тематичний фонд), форум громадських організацій, молодіжний банк ідей, Центр міжнародних молодіжних обмінів, іменний фонд Дмитра Войцеха, школа нових можливостей, конкурси міні-грантів та інші.

 
БФ «Фонд громади Приірпіння» відкритий до співпраці з усіма представниками громади і зацікавленими особами. Тільки разом ми зможемо змінити наш край, перетворивши його на затишну домівку!

 
І. НАЙДА, член Наглядової ради Фонду, голова СОГ «Демократична Київщина»: «Цінність роботи колективу Фонду полягає насамперед у тому, що все здійснюється на засадах рівноправності і відсутності зверхності у будь-яких проектах, які реалізовуються спільно з іншими учасниками. На цій основі формуються партнерські відносини і, що ще більш важливіше, довіра. Адже саме довіра є безцінним скарбом на шляху реалізації здавалося б нездійсненного з точки зору пересічного громадянина. ДІЄМО і ЗДОБУДЕМО!»

 

Директор БФ «Фонд громади Приірпіння» Анастасія Попсуй

 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар