суботу, 9 листопада 2013 р.

БРАТСТВО – МІСТОК З МИНУЛОГО У МАЙБУТНЄ


Андрій СНІЖКО
У Києві розпочало діяльність БРАТСТВО ГАРМОНІЙНОГО РОЗВИТКУ «СХОДИ В МАЙБУТНЄ», що є новітньою формою навчальної установи, яка об’єднує і координує під своєю егідою різноманітні освітні, просвітницькі та дослідницькі організації, установи, школи, окремих фахівців, і діє на засадах  самоокупності. Воно об’єднує знаних спеціалістів з економіки, менеджменту та маркетингу, управління персоналом, концептуального планування, психології, екології, різних галузей культури. Це досвідчені освітяни та практики, які досягли успіху в своїх царинах і наразі готові поділитися знаннями з молодим поколінням. Мета новітнього Братства – створити умови гармонійного розвитку і стати джерелом знань, вмінь та навичок необхідних людині майбутнього.


Протягом усієї історії України її інтелектуальна, творча, духовна еліта не раз демонструвала здатність об’єднуватися з метою захисту державності, національних інтересів, плекання духовного спадку, втілення амбітних проектів у політиці, самоврядуванні, просвітництві, науці та культурі. У 16-18 ст. яскравим прикладом подібних об’єднань стали братства – національно-релігійні громадські організації православних міщан. У важкі часи українського державотворення, боротьби за саме життя і звершення цілої нації лише такі інституції знали як словом і ділом, насамперед за рахунок реалізації потужного інтелектуального потенціалу, сприяти вирішенню складних питань.  
У 1580-х роках широку діяльність розгорнуло Львівське Успенське Ставропігійне братство. Згодом братства виникли по багатьох інших містах Галичини. 1615 року було засновано відоме Київське братство, до якого вступило багато міщан, православних шляхтичів, а також запорізьке військо на чолі з гетьманом П.Сагайдачним. У 1617 році з’явилося велике братство у Луцьку. А вже на кінець 18 ст. такі структури діяли у більшості міст, навіть деяких селах Галичини, Волині, Наддніпрянщини.
Братства організовувалися навколо парафіяльних церков за зразком середньовічних цехів, гільдій та міських корпорацій. Хоч їх діяльність мала переважно світський характер: участь у боротьбі проти посилення польсько-шляхетського гніту, національного та релігійного утисків українців, захист соціальних та економічних інтересів ремісничо-торгового населення міст. Окремим напрямом діяльності братств була громадсько-політична і національно-культурна робота. Братчики вчителювали і проводили різні просвітницькі заходи, опікувалися розвитком шкіл, науки, книгодрукування, збереження традицій, матеріальної і духовної спадщини як окремих регіонів, так і загалом нації. Відтак можна стверджувати без перебільшення – роль братств у минувшині та сьогоденні по-справжньому унікальна!
Вже у наші дні у Києві розпочало діяльність БРАТСТВО ГАРМОНІЙНОГО РОЗВИТКУ «СХОДИ В МАЙБУТНЄ», що є новітньою формою навчальної установи, яка об’єднує і координує під своєю егідою різноманітні освітні, просвітницькі та дослідницькі організації, установи, школи, окремих фахівців, і діє на засадах  самоокупності. Воно об’єднує знаних спеціалістів з економіки, менеджменту та маркетингу, управління персоналом, концептуального планування, психології, екології, різних галузей культури. Це досвідчені освітяни та практики, які досягли успіху в своїх царинах і наразі готові поділитися знаннями з молодим поколінням.
Мета новітнього Братства – створити умови гармонійного розвитку і стати джерелом знань, вмінь та навичок необхідних людині майбутнього. Воно покликане сприяти реалізації соціального, креативного та суспільно-трансформаційного потенціалу молоді у процесі набуття нею і практичної реалізації передових знань та ідей щодо організації власного життя і суспільства загалом.
Вже нині через заснування і провадження низки освітніх, лідерських, культурно-мистецьких проектів Братство намагається вирішити складні цивілізаційні та націотворчі завдання, які перебувають у постійному полі зору українського суспільства. Проте немає чіткого усвідомлення чому, що і як слід творити і перетворювати. Отож виявлення, усвідомлення, аналізування та поборення очевидних і прихованих проблем спільнотою однодумців, Братством, здатне дати потужний поштовх для загальнодержавного та національного розвитку вже у найближчій перспективі!
 Текст та світлина: Андрій Сніжко

Немає коментарів:

Дописати коментар