пʼятницю, 7 березня 2014 р.

ФУНДАМЕНТ «ІРПІНСЬКОГО ДОМУ» ЗАКЛАДЕНО!

Координаційна рада «Ірпінський дім», створена місяць тому з провідних громадських організацій Приірпіння, лише за кілька тижнів спромоглася зробити ряд важливих заходів, що вже вплинули на розвиток міста. Почали з кооперації зусиль громади через народні віча в Ірпені та селищах супутниках, висловлення недовіри та відставки ірпінського міського голови, його другого першого заступника та секретаря ради, підготовки пакету пропозицій з питань містобудування та архітектури.

22 лютого в самому центрі Ірпені відбулося велелюдне народне віче. Містяни зібралися, аби вшанувати загиблих у горнилі війні героїв Майдану, але також і з метою мобілізації й координації місцевої громади. В заході взяло участь близько 500 осіб, в т.ч. відомих гостей з Києва та області: письменники брати Капранови, Сергій Василюк – лідер гурту «Тінь Сонця», Ігор Мазур – голова «Правого Сектору» в Київській області, митці та священики.
Після панахиди та концерту-реквієму громадські організації Ірпеня та активісти публічно презентували координаційну раду «Ірпінський Дім», створену з незаплямованих співпрацею з режимом В.Януковича та його ставлениками в місті організацій. До неї увійшли Ірпінський міський осередок ВО Майдан (Ігор Мазур), БФ «Фонд громади Приірпіння» (Анастасія Попсуй), ГО «Об’єднання власників квартир Ірпеня» (Максим Плешко), СОГ «Демократична Київщина» (Ігор Найда), ГО «Самозахист» (Ігор Домбровський), Жіноча організація «Лада» (Тетяна Ледньова) та інші.
Громада Ірпеня вкрай позитивно оцінила подібний альянс, висловила йому довіру та доручила налагодити ефективну систему комунікації між усіма громадськими та політичними силами Приірпіння, окремими громадянами, що готові до конструктивних дій з розбудови регіону, його модернізації.
Однією з перших вагомих ініціатив координаційної ради стало клопотання про відставку керівників міста Ірпінь: міського голови В.Скражинського, його другого першого заступника І.Борзила, секретаря міськради І.Вишнякова. Громада висловила недовіру меру та його команді на позачерговій сесії 22 лютого та активно долучилася до зміни влади в Ірпені. Проте відставка згаданих керівників не відбулася: формально депутати проголосували за неї, але юридично зафіксувати це рішення не вдалося.
Вже за кілька днів було скликана ще одна позачергова сесія Ірпінської міської ради. На ній лише за присутності найширших верств громадськості та 70 бійців «Правого сектору» і «Самооборони Майдану», що забезпечували порядок на засіданні, міського голову Володимира Скражинського вдалося схилити до підписання заяви про власну відставку. Аналогічно вчинили й його колеги – І.Борзило та І.Вишняков. І рада, і громада охоче прийняла ці рішення.
Замість цих посадовців було обрано виконуючого обов’язки голови Ірпінської міської ради та секретаря в одній особі – компромісного кандидата Богдана Мельничука від фракції ВО «Свобода». Координаційна рада «Ірпінський дім» відразу розпочала співпрацю з новообраним чиновником, а особливо у питаннях перевірки рішень міської ради теперішньої і попередньої каденції на предмет корупції і позбавлення громади зелених зон та лісових насаджень. Задля ефективної співпраці у даному напрямі створено Громадську архітектурно-будівельну раду, яка виступила з пропозиціями щодо впорядкування на території міста містобудівної діяльності:
1. Призупинення прийняття рішень про землевідведення та розробку нової містобудівної документації, до легітимізації та зняття зауважень до існуючої документації.
2. Заборона видалення зелених насаджень в межах існуючих землевідведень з метою подальшого  будівництва.
3. Прийняття рішень щодо збереження, створення та відновлення рекреаційних, природоохоронних та оздоровчих об’єктів, ландшафтів, лісів, парків, скверів, окремих зелених зон.
4. Запровадження процедур повернення до комунальної власності земельних ділянок (об’єктів).
Окрім того, «Ірпінський дім» буде наполегливо обстоювати вимогу мораторію на вирубку зелених зон. Оскільки міська рада прийняла популістське рішення про заборону виділення земель під будівництво, але це рішення лише вводить в оману громадян. Оскільки земельний фонд міста вже розподілено раніше – ріж сосни, і будуй. Відтак «Ірпінський дім» вимагає мораторію саме на вирубку дерев до повного аудиту всієї земельно-архітектурної діяльності міської ради двох останніх каденцій. Відповідні проекти рішень вже зареєстровані у міськвиконкомі.
Найближчим часом запрацює і стаціонарний координаційний центр об’єднання «Ірпінський дім» у приміщенні Центральної міської бібліотеки. Він розпочне розгляд громадських ініціатив щодо подальшого розвитку нашого краю. Тож усі бажаючі можуть звертатися адресно або через офіційний Інтернет-сайт.

08200, Україна, Київська обл., м. Ірпінь, вул. Тараса Шевченка 3а
В Інтернеті на irpinskiidim.org.ua, idim.info@gmail.com та на сторінці «Ірпінського дому» у мережі «Facebook»

Сьогодні завдання всіх чесних людей – не допустити, щоб плодами революції скористались пройдисвіти!

Текст: Максим Плешко та координаційна рада «Ірпінський дім»
Фото: В.Шилов, А.Сніжко

Немає коментарів:

Дописати коментар