пʼятницю, 14 листопада 2014 р.

ГРОМАДА І ВЛАДА В ІРПЕНІ РОЗПОЧАЛИ СУСПІЛЬНИЙ ДІАЛОГ



Щойно в Ірпені відбулися вибори (а відбулися вони чи не вперше за останні роки чесно і прозоро!), як активні представники міської громади запросили новообрану владу до публічного діалогу, аби разом визначити стратегічний курс розвитку міста та завдання на найближчу перспективу. Обговорення і погодження вищезазначеного відбулося на засіданні круглого столу «Ірпінь: об’єднання зусиль для позитивних змін» у Центральній міській бібліотеці на початку листопада.
Ініціатором публічного заходу виступив голова СОГ «Демократична Київщина» та член президії ВГО «Фундація конструктивних ініціатив «Третя сила» Ігор Найда. 

 


Партнерами стали координаційна рада «Ірпінський дім» та БФ «Фонд громади Приірпіння». Позатим активними учасниками зібрання стали багато місцевих лідерів громадської думки, експертів, журналістів, пересічних приірпінців. Зазначимо, що для діалогу та пошуку консенсусу запросили й політиків, зокрема усіх кандидатів на посаду міського голови Ірпеня та кандидатів у депутати по 95-му округу. Втім, жоден з них зустріч не прийшов…
Ініціатор і модератор заходу Ігор Найда пріоритетом цього круглого столу визначив завдання громаді – вимагати у влади прозорості, публічності та підзвітності роботи. Він наголосив, що виборці, які голосували (і не голосували) за нового мера, мають знати чим живе місто: кого і за які заслуги призначають на ті чи інші посади, за якими принципами формується адміністративно-бюрократичний апарат у місті, які функціональні обов’язки, цілі та задачі мають призначені посадовці, що конкретно вони мають зробити за місяць, два, півроку і т.д. Цілком обґрунтовані і доречні вимоги були схвально сприйняті громадою, як і пропозиція окремо звернутися до депутатського корпусу і закликати їх попрацювати ці передвиборчі півроку (нагадаймо, Президент Україні оголосив орієнтовну дату дострокових місцевих виборів по всій країні у березні 2015 року) спільно і конструктивно з новобраним головою Ірпеня.
Більшість подальших виступів, що мали місце на цьому зібранні не лише актуалізували проблеми сьогодення Ірпеня, а й висували заочні пропозиції (в т.ч. нагальні) Володимиру Карплюку, місцевим депутатам та іншим посадовцям з розвитку, управління та упорядкування справ у місті. Найбільш актуальними були: спільна ініціатива Ірпінській міській раді (ІМР) та прокуратурі переглянути незаконні земельні рішення, що ухвалювали у місті за попередніх керівників; вимога владі зробити прозорим політику міськвиконкому через активізацію роботи муніципальних ЗМІ та Інтернет-ресурсів; вирішення питання із майбутньою забудовою парку Покровського (район СМУ); створення в районі заплави річки Ірпінь парку ім. М.Носова з пам’ятником видатному письменнику-земляку, якісною й розвиненою інфраструктурою, яка б приваблювала у місто фінансові інвестиції та туристів; аудит і оприлюднення фінансових ресурсів міста (приміщення, земля і т.д.), які можна потенційно мобілізовувати на вирішення нагальних потреб громади; врегулювання у місті економічної політики та створення сприятливих умов для ведення малого і середнього бізнесу; закладання у місті якісної освітньої бази для навчання і творчого виховання дітей; оновлення міських Будинків культури та створення в Ірпені багатофункціонального загальноміського (регіонального) мистецького центру; організація збору коштів на потреби вояків АТО; перейменування вулиць Ірпеня і селищ; прохання владі і міським забудовникам посприяти наданню квартири Василю Голобородьку українському письменнику світової величини, який змушений був тікати від війни з рідного Луганська і нині перебуває в Ірпені і т.д., і т.п.
Здається, кожен, хто цього дня завітав на громадське зібрання, озвучив щось нагальне і важливе. Клубок проблем, що дістався новому меру, не розв’язати за день, місяць чи бодай рік, але цю роботу слід починати негайно. Максим Плешко, як представник нової влади, запевнив присутніх, що ряд озвучених питань буде винесено вже на перші сесії ІМР (до речі, 6 листопада одна така позачергова сесія вже відбулася, і деякі питання на ній таки знайшли обговорення).
Також керуючий справами міста визначив загальну стратегію вирішення усіх проблемних питань в Ірпені. З його слів виходить, що основним інструментом нової влади будуть діалог, вміння домовлятися та шукати консенсус, а «не рубати з плеча», як того бажають деякі найбільш радикальні громадяни Приірпіння.
Цікаво, але мабуть, першим своєрідним підтвердженням цих слів стало обрання на позачерговій сесії ІМР 6 листопада одіозного місцевого депутата, юриста, представника фракції колишніх «регіоналів» у міській раді та інтересів забудовників Ірпеня Юрія Денисенка секретарем ІМР. Створення нового альянсу В.Карплюк-Ю.Денисенко багато-хто вже охарактеризував вкрай негативно, та, вочевидь, на це треба дивитися ширше – як на спосіб створити у стінах ІМР дієздатну та ефективну депутатську більшість, здатну працювати на користь громади і приймати життєво необхідні місту рішення, чого не було вже більше півроку. Створивши цей союз, Володимир Карплюк однозначно зробив дуже ризикований і непопулярний, але вимушений і потрібний крок. Відповідальність за нього безумовно ляже на самого мера, та зрештою хто, як не він повинен робити рішучі кроки і брати відповідальність за поточну ситуацію і майбутнє Ірпеня. Час покаже, хто був правий…
Натомість, перекладати усю відповідальність за місто на мера – кардинально неправильна позиція! Адже успіху можна досягти лише за умов активної позиції і конструктивної дії (допомоги) громади з усіх питань містоуправління. По суті, ця теза стала лейтмотивом і фінальним акордом громадського круглого столу в Ірпені.
Його організатор Ігор Найда у завершальному слові зазначив: «Я і мої однодумці готові вкласти свій час, знання, навички, гроші, аби створити умови для ефективної роботи Ірпінського виконкому. Окрім того ми готові провести серію тренінгів та навчань серед міських посадовців та громадських діячів, аби досягти ефективності та результативності у їх роботі на благо міста. І за це ми не вимагаємо ніякої платні! Зараз усі повинні попрацювати спільно, показати, які ми є і що ми можемо. Спільно, а не кожен сам для себе, якою б важкою і гострою не була б наша дискусія! Важливе завдання – формування довіри до один до одного і до міської влади. Адже контроль останньої полягає не в тому, щоб бігати за В.Карплюком і шукати, що він не зробив, а потім влаштовувати «рознос». Контроль починається із визначення пріоритетів, спільного планування роботи і відповідальності за неї. Адже все, що тут говорилося, що вже давно треба місту, не здатен реалізовувати за 5-7 років жоден міській голова, ні навіть Генеральний секретар ООН».
Принаймні цього разу громада порозумілася між собою, змогла донести свої послання представникам влади, від яких прагне побачити зворотну реакцію. Разом з тим круглий стіл окреслив завдання для подальшої роботи (найперше – інвентаризація ресурсів міста і громади, визначення пріоритетів розвитку міста) і потребу тіснішої співпраці та координації зусиль. Отож, очевидно, подібні суспільні заходи в Ірпені, що оновлюється, стануть ще більш регулярними, системними та консолідуючими. Мета ж бо у всіх одна!

Текст: Андрій Сніжко
Фото: Володимир Шилов


Немає коментарів:

Дописати коментар