суботу, 2 лютого 2013 р.

Історичні цінності українського патріотизму


 
 26 січня в Центрі культури «Уваровський дім» у селищі Ворзель на Київщині з нагоди Дня Соборності і Свободи України за підтримки СОГ «Демократична Київщина» під головуванням краєзнавця Юрія Мельничука відбувся «круглий стіл» з теми «Історичні цінності українського патріотизму в революційних подіях 1917-1918 років».

Школярі із краєзнавчого гуртка (керівник Володимир Мельник) села Пилиповичі Бородянського району Київської області, ґрунтуючись на навчальному посібнику «Історія рідного краю Приірпіння» автора цих рядків, розповіли про участь краян у Національно-визвольних змаганнях українського народу у 1917-1920-х роках, про одного з керівників цієї боротьби отамана Орлика (Федора Артеменка).
 Отаман Яготинської паланки дитячо-юнацького товариства «Січ», керівник краєзнавчого гуртка в місті Яготині на Київщині Валерій Шевченко пригадав кінні походи Українського козацтва по Київщині, Чернігівщині і Черкащині в 1991-у році і по Кубані в 1992-у році і наголосив, що Україна нині не така, якою її мріяли побачити борці за Незалежність і учасники цих походів. Тому дуже актуальною залишається ідея відродження українського козацтва, виховання дітей і молоді на козацьких ідеалах.

Громадський лідер Ігор Найда зазначив, що в нашому суспільстві українців за духом відсотків 25-30. З одного боку, це мало, а з іншого, враховуючи віки бездержавності, це багато. Але засоби масової інформації, особливо електронні, перебувають не в руках українства.  Тому необхідно вести просвітницьку роботу, здійснювати конкретні справи.
 Міркуваннями про важливість краєзнавчих досліджень і патріотичного виховання поділилися доктор філософських наук Микола Недюха,члени ОУН (державників) Василь Руденко і Василь Савченко, дослідник Тарас Єрмашов, історик Олександр Федоренко, козацька берегиня і педагог Ірина Фесич. Кандидат історичних наук Артем Теодорович представив книгу Олега Стецишина «Ландскнехти Галицької армії». Зокрема, цікаво було дізнатися, що радянський письменник Петро Панч замолоду служив в Українській галицькій армії.  Сільський голова Білогородки на Київщині Микола Абрамчук розповів, що згідно з архівними документами, в селах біля Києва ніякої радянської влади до 1921 року не було. У 1918 році на заклик вступати в Армію Української Народної Республіки за одну добу в Білогородці записалося сто чоловіків, у Шпитьках – вісімдесят, у Дмитрівці і Петрушках – по пятдесят. Необхідно розшукати могилу в Білогородці, де поховані українські вояки, що померли від тифу. В Білогородці діяла «Просвіта». На її честь в селі в наш час встановлено памятник. Методист Інституту інформаційних технологій Іван Припута розповів, що зараз проводиться в кілька етапів всеукраїнська вікторина з історії рідного краю та всієї України. Запитання друкує газета Міністерства оборони України «Народна армія». На запитання першого етапу вже надійшли відповіді з Києва, Луганська і південних регіонів України. Переможці вікторини будуть нагороджені призами. Вчитель Ірпінської СЗОШ художнього профілю №1 ім. А.С.Макаренка Сергій Сморчков розповів про свій досвід патріотичного виховання засобами образотворчого мистецтва.
 «Круглий стіл» засвідчив, що незважаючи на всі негаразди, а то й ворожу протидію, в Україні є люди, які займаються українським патріотичним вихованням дітей та молоді.

                                                                                           Анатолій Зборовський.

Немає коментарів:

Дописати коментар