пʼятницю, 24 серпня 2012 р.

МЕДИКИ ПРИІРПІННЯ ТА ЇХ ДІТИ ВІДВІДАЛИ «УКРАЇНСЬКЕ СЕЛО»

14 липня медпрацівники Ірпінського регіону разом зі своїми дітьми відвідали унікальний етнографічний комплекс — музей під відкритим небом «Українське село», який знаходиться в с. Бузова Київської області. Такий цікавий та змістовний відпочинок на природі серед мальовничих українських хатинок влаштували лікарям Спілка об'єднань громадян «Демократична Київщина», громадська організація «Нові обличчя» та ініціативна група «Лісова брама».
Медичні працівники, які живуть і працюють в Ірпені та Бучі, вирушили до музею на комфортабельному автобусі в супровіді представників «Лісової брами» Рудюк Ірини та Гніденко Юлії. Група налічувала 35 чоловік, враховуючи дітей віком від 4 до 17 років.
Довідка: загалом існує кілька музеїв українського побуту й культури у Києві та Київській області. Це, звичайно, всім відомий «Пирогів», що знаходиться у Голосіївському районі м. Києва, «Мамаєва Слобода» (Солом'янський район), парк «Київська Русь» (с. Копачів, Обухівський район Київської області), «Хутір Савки» (с. Нові Петрівці Київської області).
Автобус прибув на місце призначення через 15 хвилин після виїзду. Погода була хороша, як на замовлення, а привітні екскурсоводи вітали зацікавлених відвідувачів і з радістю відповідали на всі їхні запитання. Групу поділили на дві міні-групи, щоб людям було зручніше оглядати огрядні хатинки і знайомитися з побутом наших предків.
Першою оглянули гуцульську хату початку ХІХ століття. Їі називають «курною» через незвичне розташування димаря - він виходить просто під стріху. Двері у хаті низькі: кожен, хто переступає поріг, вклоняється оселі. Екскурсовод повідала, що така конструкція насправді була зроблена для ефективнішого зберігання в хаті тепла.
Далі зайшли до поліської хати, привезеної з Житомирщини, а потім до храму Святого Великомученика Димитрія Солунського.
Загалом екскурсоводи ознайомили відвідувачів з житлом, інтер'єром та побутом різних історико-етнографічних областей: Середньої Наддніпрянщини, Слобожанщини, Полісся, Поділля, Півдня, Карпат. Разом із житловими помешканнями відвідувачі оглянули кузню, гончарню, вулики, загін з вівцями та свинарник, пташиний двір, дровник і гуральню (самогонний цех), в якому час від часу проводять майстер-класи із самогоноваріння за старовинними рецептами і поблизу якого є красивий ставок.
Коли екскурсоводи закінчили розповідати, діти разом із батьками мали змогу ще раз самостійно оглянути музей, взяти участь у майстер-класах з виготовлення гончарних виробів та випікання у печі хліба за спеціальною технологією, поспостерігати за святкуванням одразу кількох весіль у музеї та просто прогулятися територією комплексу. Потім усі відпочивали в кафе та ласували морозивом від наших спонсорів.
Екскурсія справила незабутнє враження на всіх. «Спасибі тим, хто організував нам справжнє свято вихідного дня» -, дякували медики. «Ми дізналися багато нового і чудово провели час», - допонювали їхні діти.

Немає коментарів:

Дописати коментар