пʼятницю, 24 серпня 2012 р.

До Дня Незалежності України - ДІЄМО і ЗДОБУДЕМО!


«Без бажання все важке, навiть найлегше»
Г. Сковорода, геніальний Українець.

Одним із найважливіших напрямків діяльності Спілки об’єднань громадян «Демократична Київщина» є утвердження української державності, прав і свобод людини, формування громадянського суспільства.
Неодмінним атрибутом забезпечення вищезазначених цінностей є право вибору.  Чим більше людина має вибору, тим більше у неї свободи і можливості реально впливати на своє життя, життєдіяльність громади, країни і держави.
Тому у час, коли відповідно до засадничих положень демократичного устрою держави ми маємо можливість взяти участь у виборах, особливо значення набуває потреба забезпечення реального волевиявлення кожного громадянина – виборця. Причому це має бути «право вибору для» (позитивна свобода), а не «право вибору від» (негативна свобода).
Тільки «право вибору для» надає можливість діяти, виходячи з власних цінностей і цілей, що є важливою передумовою поступу суспільства. Тільки на такому підґрунті можливе формування керівних органів держави з очільникиків, здатних до повністю відкритої, прозорої, а не підпільно-завуальованої діяльності. 
 У забезпеченні свого «права вибору для» вирішальне значення має, безперечно, сама людина. Разом з тим, враховуючи реалії сьогодення, зокрема – нерозвинуту постколоніальну політичну культуру суспільства, на сьогодні надання можливості кожному виборцеві діяти вільно залежить від кожного кандидата у депутати. Від дотримання ним виборчого законодавства, загальнолюдських принципів і цінностей.
  Тільки вільний вибір сприяє зміцненню компонентів духовності людини: совісті, гідності, честі, відповідальності, громадянськості та ін., без яких неможливо сформувати довіру. Без довіри, у свою чергу, будь-якій владі, незалежно від забарвлення, неможливо отримати підтримку суспільства.
Так, людині дуже складно правильно зорієнтуватися в ситуації, зрозуміти усе, що відбувається. І тут, передусім, важливо користуватися, як вважав Іммануїл Кант (1724-1804, німецький філософ, родоначальник німецької класичної філософії), законом морального обов’язку, що закладений у людській природі, і незмінний за усіх часів і для усіх суспільств.
Безумовно, інтерес у кожної людини свій. Але ж у випадку проведення виборчих перегонів, переважна більшість людей прагне практично того ж самого: можливості мати працю з гідною винагородою, бути здоровою і впевненою у завтрашньому дні для себе і своїх дітей, а також у тому, що в скрутну хвилину держава не залишиться осторонь. Закономірним є і те, що більшість хоче бачити у владі совісних і розумних, які б свої дії спрямовували на задоволення потреб народу і держави.
Звідси висновок для кожного з настільки ми, кожен окремо, несемо повну відповідальність за свої дії. І «право вибору для» є саме тим внутрішнім суддею нашої совісті.
І тут, як на мене, ми маємо самі собі чесно і відповідально глянути у вічі: не потрібно боятися політики. Політика – це участь у справах громади і держави. Тільки тому, що ми у переважній більшості поза політикою, певні особи мають можливість нехтувати нами і вчиняти негідні дії.
Людина – принципово вільна істота. Немає такої умови, яка б завадила людині здійснити свій вибір.
Сьогоднішні вибори – це вибір духовний. Це вибір  моральних цінностей, сенсу життя і рівня освіти, своєї ідентичності і будучності. Це вибір між порядністю і зухвальством, між силою права і правом сили.
Сьогоднішній вибір – це вибір соціальний. Це вибір життєвої позиції, суспільного устрою держави, шляхів її розвитку. Це можливість впливати на цей вибір і мати змогу активно долучитися до його реалізації.
Сьогоднішній вибір – це вибір матеріальний. Це вибір своєї справи, професії, працевлаштування. Це можливість гідно заробляти.
Сьогоднішній вибір – це вибір культурно-побутовий. Це вибір – де нам жити, в яких умовах, в яких стосунках із владою, що читати і де читати. Мати змогу роботи це вільно чи з перепонами.  

Тож вибір – за нами. "...ти зверни увагу не на вишуканість, а на те, чи мислимо ми благочестиво, на силу висловлених думок. Визначай смак не по шкаралупі, а по ядру". Так говорив  великий Григорій Сковорода. Він пізнав життєві істини.

Для того, щоб право вибору стало реальністю, СОГ «Демократична Київщина» звертається у цьому номері часопису «Демократична Київщина» до кандидатів у депутати та представників громадських утворень Київщини взяти участь у спільній роботі із забезпечення вільного волевиявлення українців. Маємо сподівання, що наші зусилля дадуть змогу максимально унеможливити порушення чинного законодавства. Угода по виборчому округу № 95 є рамковою і може бути поширена по усіх округах Київщини.

У наступному номері «Демократичної Київщини» ми звернемося до кожного виборця Київщини із пропозиціями щодо співпраці у ході проведення виборчих перегонів. Особливої уваги ми будемо надавати поширенню достовірної інформації про кандидатів у депутати та співпраці із членами виборчих комісій і спостерігачами.    
  
Ігор Найда, Голова СОГ «Демократична Київщина»
Руслан Грінченко, виконавчий директор СОГ «Демократична Київщина».

Немає коментарів:

Дописати коментар