суботу, 17 серпня 2013 р.

У приміщенні Національного музею Тараса ШЕВЧЕНКА відбулася презентація книги «Нескорені духом».

Данута КОСТУРА



Ця книга, друге, доповнене видання про дисидентів, які у свій час були пов’язані з Приірпінням, зокрема, з Ворзелем.


Слово «дисидент» у перекладі з латини означає незгідний. У 60-х – 80-х роках минулого століття незгідних, які критикували тодішню Систему було стільки, що йшлося вже про дисидентський рух. Більшість учасників українського дисидентського руху пройшли крізь переслідування, звільнення з роботи, а найактивніші – через тюрми, табори, заслання, психлікарні.


У книзі розповідається про «шістдесятників» Григорія КОЧУРА, Михтодя ВОЛИНЦЯ, Гелія СНЄГІРЬОВА, Віктора НЕКРАСОВА, Данила КУЛИНЯКА, Дмитра ПАЛАМАРЧУКА, Василя СТУСА, Василя ОВСІЄНКА, Сергія ПАРАДЖАНОВА.
Подано матеріали і про представників «розстріляного відродження» ( 1933 – 1937 рр), які проживали у Ворзелі Валер’яна ПІДМОГИЛЬНОГО та Євгена ПЛУЖНИКА.
Автор-укладач книги Юрій МЕЛЬНИЧУК (у співпраці з Олександром СОКОЛЕНКОМ) розповів про історію її створення.
На презентації було багато виступів. Дух Тараса Шевченка, найславетнішого із незгідних,витав у залі. Читали його і свої вірші, співвідносили із сучасним станом речей.
Були і виступи, які безпосередньо торкалися теми презентації. Поділилася своїми спогадами, які ввійшли у друге видання, про Гелія Снєгірьова та Віктора Некрасова ворзелянка Ірина ЛЕЙКО; Наталія ОКОЛІТЕНКО, письменниця, розказала про дисидентське життя свого чоловіка Данила КУЛИНЯКА; Юрій РУДЕНКО, професор,наголосив, що подібні видання особливо важливі для виховання молоді; Людмила ЧИЧКАНЬОВА, журналіст, згадала про своє знайомство з родиною Василя Стуса, яка проживала неподалік від її дому у донбаському робітничому селищі. Дмитро СТУС, директор музею Тараса Шевченка, говорив про Приірпіння, як про малу батьківщину для більшості майбутніх читачів. Анатолій ЗБОРОВСЬКИЙ, директор Ірпінського краєзнавчого музею,відзначив, що книжка показує справжніх героїв і закликав боротися за українську Україну. Ігор НАЙДА, голова громадської організації "Демократична Київщина" , коштом якого було видано книгу, говорив про героїв книги, як про сповнених гідності людей, які не були дволикими у своїх помислах і вчинках.
Учні Пилиповецької школи, що на Бородянщині, студенти Університету імені Бориса Грінченка читали вірші Василя Стуса, Тараса Шевченка.
Ця книга для тих, хто цікавиться історією Приірпіння, його потужними постатями. З нею найближчим часом можна ознайомитися у бібліотеках нашого краю.
Посилання http://www.imounr.org.ua/?p=19489

Немає коментарів:

Дописати коментар