четвер, 23 жовтня 2014 р.

ЯКІСТЬ НАРОДНИХ ОБРАНЦІВ: ЯК ЗРОБИТИ ПРАВИЛЬНИЙ ВИБІР?



Зауважень та нарікань на якість української політики та політиків сьогодні не злічити. Як вирішити задавнені проблеми? Як вдосконалити неякісну, неефективну та недієздатну систему?

Зустріч Григорія Косенка з виборцями.


Новий час ставить перед суспільством та його обранцями у владі нові вимоги. Як зорієнтуватися у виборі народних обранців, не змарнувати свій голос та привести до влади людину компетентнісну, яка здатна змінити якість політики, розглянемо на прикладі Григорія Михайловича Косенка кандидата у народні депутати по одномандатному округу №95


 


Основою будь-яких суспільно-політичних перетворень є людина. У сфері державотворення – це людина, фахівець і патріот, наділена низкою компетенцій (вимог до особистих, професійних та інших якостей особи, які необхідні для виконання певного виду діяльності), потрібних для реалізації проголошеної політичної програми, важливих державницьких завдань, політики в цілому.
Ми стоїмо на порозі нових виборів в український парламент і маємо можливість ще раз подумати над засадами і мотивами свого майбутнього. Обирати за принципом «пан або пропав» – хороший чи поганий, добрий чи злий, бідний чи багатий – недозволена розкіш в умовах ворожої часткової окупації України, в умовах глибокої політичної, економічної та моральної кризи, до якої роками опускали країну її верховники.

Лідерство в команді є найпершою основоположною компетенцією будь-якого керівника-політика. Людина, що претендує на високу посаду в органах вищої влади має бути визнаним «харизматичним» лідером, здатним вселити віру в загальну справу, окрилити людей. Служити колегам і людям, а не командувати ними. Служіння для нього – найвище призначення. Саме такі якості продемонстрував Григорій Косенко, коли працював у райраді Києво-Святошинського району. Рух у розвитку власного лідерського потенціалу і вміння організовувати команду роботу привели його до заснування великого підприємства ТОВ «Міжнародні Інтелектуальні Технології». Його директором він є і нині.
Здійснення впливу та аргументація важливі керівнику для управління своєю командою, підлеглими, колегами та однодумцями. Ця компетенція передбачає використання різних унікальних технік переконання, знання управлінської психології на практиці, вміння підбирати індивідуальний підхід до специфічної чи важкої групи опонентів. Разом з тим при виробленні будь-яких рішень, керівник такого типу, організовує процедури спільного обговорення, забезпечує оперативний і глибокий зворотний зв'язок. Для політика і управлінця, а особливо для народного депутата – це більш, ніж важливі якості. Адже йому доведеться налагоджувати комунікації не лише зі своїми однодумцями, а й шукати порозуміння з затятими опонентами, тими, хто налаштований завідомо упереджено проти нього і його діянь. Натомість зворотній зв’язок необхідний для встановлення діалогу з виборцями, які довірять кандидатові свої голоси. У повсякденному житті та роботі на низових владних рівнях Г.Косенко вже не раз доводив наявність таких якостей.
Доповнюючи сказане, не забуваймо і про компетенцію організації командної роботи, натхненником якої є саме керівник. Він зобов’язаний  продемонструвати високий рівень організації роботи, але й розглядає організацію як команду однодумців, допомагаючи іншим колегам. Заохочує прояви ініціативи у членів групи, делегує повноваження. Прагне до створення хорошої репутації команди перед іншими. Сприяє підтримці дружньої атмосфери, хорошого морального клімату і духу співпраці. Проявом цих рис у попередній роботі пана Г.Косенка є залучення до своєї підприємницької справи молоді та людей з новим типом світогляду та баченням перспективи. Вміле поєднання їх інноваційності з досвідом старших колег забезпечила ефективне зростання конкретної компанії. Воно ж здатне посприяти подібному вже на ниві державницької роботи.
Корпоративність. Кандидат у народні депутати має бути переконаним патріотом своєї нелегкої справи та організації, до якої зголошується. У випадку парламентської роботи – це трансляція почуттів патріотизму іншим співробітникам, «втіленням» корпоративних норм і стандартів, а разом з тим служіння народу, який обирає, і постійне доведення йому гідність свого обрання та якість своєї роботи. У політичній програмі Григорій Косенко доречно зауважує на чесності та порядності, як ключових рисах людей на виборних посадах.
Саморозвиток. Кандидат у народні депутати дивиться у майбутнє на період від п’яти років. Саме в такому руслі вибудовує свою політичну програму зазначений вище кандидат. Він чітко формулює найближчі свої цілі та мету, що полягають у розвитку місцевого самоврядування, сприяння розбудові селища, села, міста чи району. Він здатен взятися за вирішення більш складних завдань в т.ч. з метою свого особистісного та професійного розвитку, що можливо, зокрема завдяки знанню реальних проблем Боярки, Ірпеня, Вишневого, Білогородки, Горенки, Петрівського, Софіївської і Петро-Павлівської Борщагівок, усіх інших сіл і селищ округу, з якими пан Г.Косенко тісно співпрацював у своїй професійній діяльності.

Планування та організація роботи необхідні народному депутатові для формулювання короткострокових і довгострокових цілей. Фахівець такого рівня повинен проводити регулярне (щотижневе та щомісячне планування) своєї роботи та роботи свого напрямку, здійснювати контроль і корекцію планів підпорядкованих йому колег. Він передбачає проблеми і задачі, і заздалегідь підбирає відповідні засоби і ресурси. Вибирає правильний стиль керівництва в залежності від досвіду підлеглих і колег та новизни задачі. Вивчає мотивацію підлеглих та застосовує індивідуальний підхід до кожного. Завжди є беззаперечним лідером команди.
Результативність та ефективність роботи – «наріжний камінь» усієї політичної діяльності народного депутату. За цією компетенцією його врешті-решт й будуть оцінювати виборці. Висока результативність може буде досягнута через послідовність у крокуванні до мети, коли успіхи закономірні і не можуть бути пов'язані виключно з вдалим збігом обставин. Дієвий політик здатний ризикувати, але завжди добивається запланованого результату. Він виділяє значні ресурси і/або час для отримання довгострокових переваг і вигод.
Розуміючи, складність політичної ситуації в Україні та локальну проблематику свого округу, Г.Косенко намагається відразу реалістично пояснити ці обставини виборцям, і визначити свою позицію щодо їх вирішення. «Мені відомі всі проблеми і я впевнений в одному – їх можна вирішити. Не відразу і не самому. Потрібна злагоджена робота всієї громади, депутатів всіх рівнів включаючи і депутата Верховної Ради», – говориться він.
Розвиток підлеглих та колег потрібен для розширення і вдосконалення здібностей колег, надає додаткові можливості для навчання, націлені на розвиток знань, умінь та навичок. Після перевірки компетенцій підлеглих політик та керівник повністю передає їм повноваження для виконання завдання так, як вони вважають за потрібне, включаючи можливість робити помилки і вчитися на них в некритичній обстановці. Нагороджує за хороший розвиток. Просуває особливо компетентних підлеглих в якості нагороди або для набування досвіду. Таким чином політичні діячі здатні вчитися самі і розвивати якості колег, вибудовуючи суспільно-політичний фундамент нової держави, де  цінується фаховість та прагнення (само)розвитку.
Ініціативність. Стратегічне та концептуальне мислення необхідне депутатові задля реалізації довгострокових планів, окреслених зокрема і в програмних тезах. Перспективну роботу кандидат у депутати Григорій Косенко бачить у єдності та постійній взаємодії з громадою 95-го округу загалом та окремими територіальним громадами зокрема. Запорукою успіху будь-яких подальших рухів за цієї компетенцією він бачить на основі принципів довіри та поваги, з готовністю швидко і рішуче діяти у кризових ситуаціях, передбачати можливі перешкоди.
Безперечно, робота будь-якого політика високого рівня, а депутата зокрема, є надзвичайно інтенсивною. Тож освоєння компетенції інтенсивності – життєво необхідне! Особа цього рівня завжди працює більше за інших, з розумінням та ентузіазмом відноситься до діяльності понад норму. Якщо відчуває необхідність, то здійснює роботу за власною ініціативою у вихідні й може долучити до своєї ініціативи колег та підлеглих. Робота є одним з основних життєвих пріоритетів. Якість роботи при великих навантаженнях не знижується. Як зазначає кандидат Г.Косенко, вміння наполегливо працювати у житті передалося йому від батьків, а сама робота є для нього одним з головних критеріїв у житті.
Підсумовуючи сказане, зауважимо, що ідеальних політиків не буває, проте поліпшити якість української політики та народних обранців ми, громадяни-виборці, здатні тоді, коли обиратимемо своїх верховників осмислено за системою чітких компетенцій.

Підготував: Ігор Найда
Фото з архіву Г.Косенка




Немає коментарів:

Дописати коментар