пʼятницю, 23 серпня 2013 р.

ЗАГАЛЬНОЛЮДСЬКІ ПРИНЦИПИ І СЬОГОДЕННЯ

Ігор Найда
Одним із найбільш значущих критеріїв оцінки цивілізованості людини, її внеску у суспільне життя є, на мою думку, дотримання нею загальнолюдських принципів.


Принципами називають внутрішні переконання людини, ті практичні, моральні та теоретичні засади, якими вона керується в житті, у різних сферах діяльності (Вікіпедія). 
Принципи – це природні закони людського буття, настільки реальні, настільки й незамінні й безспірні, як, наприклад, закон всесвітнього тяжіння (С. Кові).
Зазначу лише деякі з них:
·                                            справедливість (на її основі – уявлення про рівність, правосуддя);
·                                            чесність, щирість та відвертість, що є підґрунтям формування довіри;
·                                            людська гідність;
·                                            служіння (обов’язок);
·                                            якість;
·                                            досконалість;
·                                            окрилення;
·                                            цілеспрямованість та системність
·                                           потенційні можливості, розвиток та самореалізація;
·                                           дієвість та ефективність…
При цьому йдеться не про сліпе використання принципів. Тільки усвідомлення сутності кожного з них дає можливість знаходити точки дотику з іншими людьми, поважати їхню думку та оцінювати вчинки, йти на компроміс. Тільки за таких умов людина залишається вільною і може за будь-яких обставин бути сама собою.
Чи може людина, яка поважає себе, зраджувати загальнолюдським принципам? Питання зовсім не риторичне в будь-який історичний період. Важливою є відповідь на нього і для нині сущих. Кожен із нас прагне з дитинства чогось досягнути у цьому житті. І, швидше за все, дуже мало таких, які успіх пов’язують із несправедливістю, обманом, приниженням інших, зухвалістю тощо. А скільки людей марнують закладений Всевишнім та батьками потенціал! Що тут уже говорити про професійне ставлення до справи, якою займаєшся.
Особливої ваги набуває дотримання справедливості, людської гідності, чесності, професіоналізму та інших принципів буття у діяльності осіб, які опікуються суспільним життям, тобто політикою. Саме вони є тими людьми, дії яких навіть за умов максимальної секретності завжди на видноті, а їхні висловлювання найбільше поширюються серед людей. Саме вони, володіючи владними повноваженнями, мають найбільше можливостей впливати на життя громади, регіону, держави.
Цей уплив, на жаль, значною мірою негативний. Прикладів, як це не сумно зазначати, можна навести безліч. Чого варто лише формування виборчих комісій представниками від партій, які навіть не знають, кого вони представляють, тому що є «технічними» від партії влади! У той самий час з екранів та гучномовців лунають демократичні гасла із запевненням рівноправної участі у виборчому процесі і тому подібне.
Про що свідчать подібні явища? Лише про одне: про презирство до чужих і громадських переконань заради власної вигоди. Ті люди, які діють подібним чином, не задумуються, що отримуючи теперішню вигоду, вони втрачають себе як особистості і ще більше втрачатимуть їхні нащадки. Зрештою, якими б впливовими вони не були, обличчя сьогодення і майбутнього все-таки визначають інші. В історії людства і, зокрема, сучасній українській, немало прикладів, коли здавалося б непереможні і всесильні, з безмежними правами і можливостями, так звані можновладці, в одну мить ставали ніким і лишалися ні з чим.
Але усе відбувається не раптом, не береться з нікуди і, тим паче, не є «громом серед ясного неба», як хтось думає. До цього причетні ми з вами. Адже ще більший вплив на те, що відбувається навколо нас, маємо ми самі. Це кожен із нас робить свій щоденний вибір, навіть за умови нав’язаних нецивілізованих правил гри. Це ж ми, наші родичі, друзі, знайомі, колеги по роботі приймаємо ті чи інші рішення, а не хтось із далекої планети.
Отож, від нашої налаштованості й готовності дотримуватися у повсякденному житті загальнолюдських принципів залежить – бути нам чи не бути гідними свого рідного краю, пам’яті пращурів і, зрештою, свого людського «Я», не кажучи вже про відповідальність перед нащадками.
   
Ігор Найда, голова СОГ «Демократична Київщина»

Немає коментарів:

Дописати коментар