неділю, 7 квітня 2013 р.

МІЖРЕГІОНАЛЬНА КОНФЕРЕНЦІЯ "САМООРГАНІЗАЦІЙНИЙ ПОТЕНЦІАЛ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ"


Конференція, що відбулася у м. Ірпінь за участю громадських лідерів, науковців і практиків здебільшого з Києва та столичної області, в котрий раз засвідчила важливість участі територіальних громад у вирішенні питань місцевого розвитку.

На відміну від значної кількості подібних заходів, більшість доповідачів та виступаючих свою увагу зосередили не стільки на критиці, скільки на баченні кроків, які необхідно здійснити для зміни існуючої системи місцевого самоврядування, яка нікого з учасників конференції не задовольняє. При цьому, багатьом було чим поділитися вже сьогодні, маючи практичний досвід самостійно вирішувати питання місцевого значення.

Основою основ змін на краще, на їх думку, є дотримання усіма, хто долучається тією чи іншою мірою до діяльності органів самоорганізації населення, високих моральних стандартів, ціннісних підходів, а також володіння необхідними для роботи в самоврядних інституціях компетенціями.  

Приймаючи підсумковий документ, учасники зібрання одноголосно висловили переконання у необхідності консолідації зусиль навколо вирішення безлічі існуючих питань формування ефективних місцевих громад. Важливим кроком на цьому шляху є: створення спільних робочих груп з представників понад десяти громадських утворень; участь у реалізації конкретних проектів, зокрема «Кампанія з переходу на новий рівень управління територіями» (Ірпінський регіон) та «Шлях до громади» (м. Київ); поєднання зусиль громадськості та експертів у підготовці кваліфікованих фахівців для роботи у системі самоврядних організацій.   

Було також підкреслено, що унікальна громадсько-публічна природа органів самоорганізації населення має бути не тільки звужена, як цього домагаються деякі «діячі» місцевого та всеукраїнського масштабу, а навпаки, відповідно до положень Європейської хартії місцевого самоврядування, розширена.

По завершенню конференції практично ні в кого не залишилося сумнівів у наявності величезного потенціалу й спроможності реалізовувати важливі завдання, що стоять перед територіальними громадами.

У планах організаторів конференції проведення у найближчі місяці подібних заходів з розглядом питань надання освітніх послуг, медичного забезпечення та екологічної проблематики.
 Голова СОГ «Демократична Київщина» Ігор Найда.

Немає коментарів:

Дописати коментар