неділю, 2 грудня 2012 р.

Патріотичному вихованню в українських школах – бути!


Націоналістичний портал http://www.ukrnationalism.org.ua/publications/?n=2595    
Людмила ЮРЧЕНКО 

Дитячо-юнацька військово-патріотична гра Сокіл («Джура») набуває нових обертів. 17-18 листопада відбувся перший із циклу запланованих семінарів, які мають на меті підготувати, вишколити, віднайти та зацікавити нових виховників для «джур». До Києва з’їхалися освітяни з Чернігівщини, Черкащини, Житомирщини, Вінниччини та Київщини, які зацікавлені в патріотичному вихованні своїх школярів.

Ідея проведення циклу семінарів знайшла підтримку і серед громадськості. Так допомогу заходу надав громадський активіст і меценат, голова об’єднання «Демократична Київщина» Ігор Найда, який звертаючись до присутніх з вітальним словом, побажав успішного проведення семінару і ефективного застосування набутих знань в практичній роботі.


Учасники заходу мали нагоду послухати цікаві виклади професорів Омеляна Вишневського про виховний ідеал, Юрія Руденка про козацтво минуле і сучасне, громадсько-політичного діяча Олексія Толкачова про омріяну Україну, Анатолія Гриви про історію, мету та завдання гри «Джура». Окрім цього могли почути про досвід молодіжних громадських організацій «Спілки Української Молоді» та «Пласту», які вже багато років займаються вихованням юнацтва. Голова Світової Виховної ради СУМ Неля Лавриненко, а також виховники Людмила Юрченко та Іванна Кобєлєва поділилися досвідом проведення юнацьких сходин та організацією інших форм занять з роями.
Співголова «Пласту» Юрій Юзич розповів учасникам семінару про проекти молодіжних громадських організацій, до яких рекомендовано долучатися роям «Джур», а також про особливості діяльності Пласту. Пластун Микола Бігус, який у 2009 році розробив методику проведення гри «Джура» для старших учнів, ознайомив присутніх зі структурою та організацією гри на різних етапах її проведення.
Учасників першого семінару виховників «Джур» привітали високоповажні гості Савченко Наталія Володимирівна, директор Українського державного центру туризму і краєзнавства учнівської молоді, та Артеменко Олена Анатоліївна від Інституту інноваційних технологій і змісту освіти.
Ідея проведення циклу семінарів знайшла підтримку і серед громадськості. Так допомогу заходу надав громадський активіст і меценат, голова об’єднання «Демократична Київщина» Ігор Найда, який звертаючись до присутніх з вітальним словом, побажав успішного проведення семінару і ефективного застосування набутих знань в практичній роботі.
Отаман «Кодацької паланки Війська Запорозького низового» Владислав Ладигін розповів про організацію козацького кола, особливості польових форм виховної роботи гри «Джура», про козацьке таборування. Після завершення семінару він перебрав естафету, адже наступний семінар відбудеться в грудні на Січеславщині.
Кожен, хто приїхав на семінар, повернувся додому не з порожніми руками. Всі отримали сертифікати, що засвідчили їх участь у вишколі, а також інформаційні плакати, які вони зможуть розповсюдити по своїх школах. Та найголовніше, що кожен із них поніс у своєму серці любов до «Джури» та бажання далі працювати з дітьми в напрямку патріотичного виховання. Адже люди відчули, що вони не самі, що за цією справою стоїть велика підтримка небайдужих людей та організацій.
Організатори заходу висловили подяку представникам молодіжних патріотичних організацій СУМ в Україні, Пласту і відзначили важливий внесок Благодійного Фонду Богдана Гаврилишина у таку важливу українську справу, як національно-патріотичне виховання учнівської молоді. Це добрий приклад для наслідування українцями, які щиро прагнуть величі нації і держави. Спільними зусиллями всіх небайдужих патріотичному вихованню в українських школах бути завжди!

Немає коментарів:

Дописати коментар