четвер, 23 жовтня 2014 р.

ЧИ СПРАВДІ НАРОДНІ?



26 жовтня ми підемо на виборчі дільниці і будемо знову обирати своїх народних представників у Верховній Раді. Кому довірити свій голос? Як не розгубитись у потоці безкінечних політичних пропозицій та нав’язливої реклами? Як не помилитися і вибрати справді народного висуванця?




Перелік кандидатів у депутати по 95-му виборчому округу (м. Ірпінь та частина Києво-Святошинського району) вражає! Хоча, як і завжди… Саме цей регіон у київському передмісті вважається справжнім ласим шматком для різного роду діячів від політики, які прагнуть осісти тут в якості «народного депутата». Високий статус допомагає їм провертати свої справи та іміджеві проекти, прикривати бізнес, заробляти на депутатстві. Так було, є, але відкритим залишається питання – чи буде?
До виборчого забігу зібралося цілих 3 десятки бажаючих позмагатися за парламентський мандат, з них – з десяток справжніх «мельниківців», які виросли під пильною опікою «батька» – опального ректора Петра Мельника, а нині здатні позмагатися з ним у скандальній та нечистій репутації, та непомірних життєвих амбіціях. Є серед них трапляються персонажі зі справді легендарними і героїчними біографіями. Є чимало технічних кандидатів і кілька тих, хто лише пробує себе у політиці. Хто ж просувається до Верховної Ради битими стежками 95-го округу?
Якщо раніше при владі була одна партія («Партія регіонів»), то і більшість кандидатів була від неї. Тепер ситуація повторюється з незначними змінами – більшість висуванців йдуть не від однієї владної партії, а від кількох, представлених в уряді та парламентській коаліції, і від так званих «демократичних сил».
Найбільш помітним (за кількістю білбордів та вуличної агітації) є бізнесмен-забудовник Олександр Тигов, який представляє команду Президента П.Порошенка і закликає «Час єднатися!». На попередніх виборах до парламенту він сам поєднався з партією Н.Королевської «Україна – вперед!», від якої висувався, а та у свою чергу успішно поєдналася з «Партією регіонів», цілком і повністю підтримавши і долучившись до її злочинної діяльності. Зустрічей з виборцями уникає. Хоча громада селища Петрівське під Києвом добре знає його як найбільшого забудовника і директора ЖК «Петрівський квартал», що спорудив житла щонайменше на 5 тис. осіб (при населені села – 3 тис.), але нічого не вклав у пайову участь, як інфраструктуру селища. Спостерігачі ВГО «За чесні вибори!» помітили, що за нього агітує скандальний Петро Мельник. На виборчу рекламу витрачає біля 5 млн. грн.
Йому опонує Олена Бебешко кандидатка від «Батьківщини», кадровий партієць і довірена особа Юлії Тимошенко на кількох минулих виборах у Київщині. Окрім партійної діяльності, тривалий час займалася і громадською. У своїй програмі багато говорить про очищення партії та пропонує почати люстрацію з себе. Та, як свідчить чимало аналітиків, саме питання чистоти партійних рядів може стати на заваді її обрання. Попередній висуванець від «Батьківщини» В.Кутовий надовго дискредитував партійний бренд, перебігши до лав «регіоналів».
Найбільш курйозний кандидат від «демократичний сил» Ярослав Місяць, який напередодні увійшов до «Радикальної партії України». Раніше, як депутат-«ударівець» в Ірпінській міській раді, був відомий причетністю до земельних оборудок та активної співпраці з «Партією регіонів». Після падіння останньої зробив кілька спроб силового захоплення влади в Ірпені. Зазнав невдачі і спротиву громади. Змушений був шукати захисту у «радикала» О.Ляшка. Вже під його знаменами здійснив напад і побиття голови місцевого ТВК, відзначився спробами захопити Бучанську міську раду та регіональну прокуратуру. Наразі перебуває у загальнодержавному кримінальному розшуку за ці злочини та «дерибани» землі. Мандат нардепа стане для нього справжнім порятунком від тюрми.
Несподіваною була й поява у виборчих списках героя Майдану, учасника АТО, командира козацької сотні батальйону «Золоті Ворота», нереєстрового козака Михайла Гаврилюка. Йде в депутати під прапором «Народного фронту». Обіцяє і надалі захищати Україну і продовжити очищення парламенту і армії від зрадників і корупціонерів. Фахової освіти і досвіду не має, але всі хто з ним спілкувався під час нечисельних зустрічей з виборцями, переконані – духу і сили волі в нього вистачить щоб виконати свої обіцянки!
На славі Майдану і революції проскочити у парламент намагаються також Ігор Мазур від «Правого сектору» та Володимир Давидюк від «Самооборони». Законодавчого та управлінського досвіду, відповідних здібностей й освіти вони не мають, як і жодних дієвих політичних програм.
До групи «демократичних кандидатів» можна віднести і Григорія Косенка, який багато років тому проводив політичну діяльність, але останнім часом відійшов від неї і зайнявся бізнесом, ставши директором ТОВ «Міжнародні Інтелектуальні Технології». Має управлінській досвід роботи, як голова Києво-Святошинської райради. Безпартійний. Кілька разів брав участь у публічних дебатах з іншими кандидатами в окрузі. Здобув підтримку кількох громадських об’єднань: ВГО «Фундація конструктивних ініціатив «Третя сила» та СОГ «Демократична Київщина».
До цієї ж групи належить і молодий підприємець з Вишневого, заступник генерального директора ТОВ «Промислова група «Спецтехнологія» Юрій Лісничий. Для політики людина нова. Йде як самовисуванець, але користується активною підтримкою міського голови Львова Андрія Садового і його загальнонаціонального політичного проекту «Самопоміч».
На роль новоспеченого демократа претендує безпартійний висуванець, мер міста Буча Анатолій Федорук. Його заслуги, як управлінця, що зробив з села місто з досить високим рівнем життя, заслуговують на повагу. Та значно більше він «прославився» як «переконаний» регіонал, який до останнього не бажав виходити з лав «Партії регіонів». Журналістка «Української правди» І.Федорів у своїх публікаціях демонструє агітаційні листівки «Партії регіонів» з зображенням А.Федорука, які розповсюджувалися під час Майдану. Також сам він писав: «пишаюся перебуванням в лавах партії («Партії регіонів» – від ред.), яка на сьогоднішній день є головною  рушійною силою у русі України шляхом євроінтеграції». Відзначався хвалебними виступами на користь В.Януковича, як свідчить журналістка. Сьогодні різко змінив свої політичні погляди, а у передвиборчих листівках агітує «Ми змінили свою свідомість, відважилися піти під кулі, показали готовність віддати останнє заради перемоги». Такі цинічні заявив викликали хвилю обручення в лавах громадськості та у реальних учасників Майдану, які жодного разу не бачили на ньому А.Федорука, але бачили як він організовував автобуси «тітушок» на антимайдан. Опоненти також приписують йому причетність до земельних махінацій у Бучі. За їх оцінкою на виборчу рекламу витрачає біля 12 млн. грн. Є найбагатшим кандидатом на 95-му окрузі. Має своїх двох (щонайменше) технічних кандидатів Володимира Співака та Ірину Кравчук.
Від колишньої «Партії регіонів» до парламенту рухається цілий загін кандидатів. Їх очолює Юрій Цікаленко голова ГО «Союз православних сил», тимчасово не працюючий мільйонер, який вже вклав кілька мільйонів у виборчу агітацію, в якій підкреслює свою набожність і християнську мораль, при тому не нехтує згадувати зв’язки з «Партією регіонів». Серед кримінальних оглядачів більш відомий як «Юра-качок». У минулих роках був активним учасником кримінального світу, про що розповів виданню «Українська правда»  екс-міністр внутрішніх справ Юрій Луценко.
За ним слідують: Юлія Кульчицька висуванка «Опозиційного блоку», екс-заступник голови ГО «Молоді Регіони», пастир церкви «Посольство Боже» і одна з організаторок антимайдану і «тітушок», Леонід Топал висуванець «Сильної України» С.Тігіпка, аутсайдер минулих виборів, низка інших технічних кандидатів, які будуть розтягувати поміж собою голоси виборців.
Одним словом, виборець 95-го округу знову поставлений перед непростою дилемою вибору – бути чи не бути. Ми не агітуємо за жодного з кандидатів, але закликаємо підійти до вибору з холодною головою, ще раз уважно подивитися – хто претендує на Ваш голос. Чи справді той чи інший кандидат достойний отримати статус народного і представляти Ваші інтереси у парламенті?

ВГО «За чесні вибори!», голова Київської обласної організації А.Козачук
Фото: А.Сніжко

Немає коментарів:

Дописати коментар